בתחילת דצמבר פרסמה המנהלת לפיקוח על סחר ביטחוני של משרד החוץ האמריקאי (“DTTC”)1 הנחיות חדשות לגבי נהלי ציות תאגידים לתקנות הסחר הבינלאומיות בנשק ("ITAR")2 . ה-ITAR מסדיר את הייצוא מארה"ב לחו"ל ואת הייצוא מחדש של טכנולוגיה ומוצרי חלל וצבא רגישים בין מדינות זרות. להפרות של ה- ITAR יכולות להיות השלכות חמורות, ומבחינת משרד החוץ האמריקאי על כל העסקים המעורבים בעסקאות הנוגעות ל- ITAR לקיים נהלי ציות מתאימים.
בהנחיות החדשות נמצאת סקירה ברורה ותמציתית של ה-ITAR ותהליך הציות, לרבות התפקידים והאחריות של בעלי עניין שונים בארגונים, לרבות הנהלה בכירה, כוח אדם האחראי על פיקוח על תאימות ITAR, כוח אדם המעורב באופן פעיל בייצוא ובפעילויות נלוות החוסות תחת ה- ITAR לרבות התייחסות ליתר כוח האדם בארגון. ההנחיות החדשות מפרטות עוד את הרכיבים המרכזיים של תוכנית ציות ארגונית יעילה, לרבות פיתוח של מדיניות ונהלים כתובים, הדרכת עובדים, והקמת בקרות פנימיות וביקורות ציות כדי להבטיח עמידה ב- ITAR.
אחת המטרות העיקריות של ההנחיות החדשות היא לעזור לחברות להבין טוב יותר את חובותיהן במסגרת ה- ITAR ולספק להן את הכלים והמשאבים הדרושים כדי להבטיח עמידה בתקנות אלו. ההנחיות מדגישות גם את ההשלכות של אי ציות ל- ITAR, כולל קנסות ועונשים פליליים ומנהליים משמעותיים ועונשי מאסר ארוכים שבסמכות ה- DDTC להטיל. ניתן למנוע מיצואנים לקבל רישיונות ייצוא נוספים לתקופת זמן מוגדרת, הם נדרשים להשקיע זמן רב והוצאות רבות בשיפור תוכניות הציות וסביר להניח שגם יסבלו נזק למוניטין ולקשרים העסקיים שלהם. ה-DDTC הבהיר כי הוא מצפה מחברות לנקוט צעדים יזומים כדי להבטיח עמידה ב- ITAR, לרבות ביצוע הערכות סיכונים קבועות במטרה לזהות בעיות ציות פוטנציאליות ולתקן ליקויים שהתגלו, בזמן, על מנת לטפל בכל בעיה שתזוהה.
גופים זרים העוסקים במוצרים וטכנולוגיה החוסים תחת ה- ITAR חייבים גם הם להבטיח עמידה בדרישות וההגבלות של ITAR. גופים זרים אינם רשאים להעביר או לייצא פריטים וטכנולוגיה תחת ITAR לכל גורם שלא אושר מראש על ידי ה- DDTC. יצויין כי אפילו שינוי השימוש הסופי המאושר של פריט, כולל על ידי השמדתו, מצריך אישור מראש של ה- DDTC. יתרה מזאת, מוצרים זרים המשלבים חלקים, רכיבים או חומרים הנמצאים בסמכות ה- ITAR או שפותחו או שמותאמים לטכנולוגיה המפוקחת תחת ה- ITAR, יהיו גם הם מפוקחים על ידי ה- ITAR, ללא קשר לכמות התוכן המפוקחת תחת ה- ITAR, קטנה ככל שתהיה. עסקים זרים המשתמשים בפריטים בפיקוח ITAR במוצרים שלהם חייבים איפוא להבין את השלכות התקנות הללו, כולל הצורך לקבל אישור מה- DDTC עבור ייצוא מוצריהם, וזאת בנוסף לכל אישור מהממשלה המקומית הנדרש על פי חוקי בקרת הייצוא של מדינת המקור.
ה- DDTC חקרה והעמידה לדין ישויות ואנשים שאינם אמריקאים שנמצאו בהפרה של ה- ITAR בהזדמנויות רבות. בהקשר זה יש להדגיש: בורות אינה מהווה הגנה! לכן, חשוב באותה מידה לכל עסק שאינו אמריקאי העוסק בפריטים ובטכנולוגיה המפוקחים על ידי הITAR לאמץ נהלי ציות מתאימים כדי להנחות את הצוות שלו ולהימנע מהפרות מקריות או מכוונות. כאשר קובעים אילו סנקציות, אם בכלל, להטיל על צד בגין הפרה של ה- ITAR, ה- DDTC לוקח בחשבון גורמים כגון, האם למפר קיימים נהלים מתאימים והאם ההפרה התרחשה עקב נסיבות שלא בשליטתו או שמא עקב רשלנותו של המפר והעדר התחשבות ב- ITAR. בעוד שההנחיות של ה- DDTC בנושא נהלי ציות ל- ITAR מכוונות בעיקר ליצואנים של ארה"ב, גם גופים זרים העוסקים בפעילות תחת ה- ITAR ימצאו את ההנחיות שימושיות לשם ביצוע ואימוץ נהלים המותאמים להם.
לגיל רוזן, שותף במשרד יוסף שם טוב ושות' האחראי על מחלקת ההגנה וביטחון המולדת של המשרד, יש למעלה משני עשורים של ניסיון בייעוץ לעסקים ישראלים בנושא ציות לבקרת יצוא בארה"ב, לרבות ציות ל- ITAR. גיל מייעץ לעסקים ישראלים בפיתוח נהלי ציות מתאימים ומתן תוכניות הכשרה מתאימות להנהלה ולצוות. תוכניות הציות הנערכות על ידינו (נהלי ציות) משלבות גם נהלי ציות ל- Export Administration Regulations- תקנות מינהל הייצוא של ארה"ב (EAR), המחייבות בתחום הייצוא של סחורות וטכנולוגיה אמריקאית, לרבות סחורות וטכנולוגית חלל וצבא, שאינן מפוקחות על ידי ה- ITAR.
- Directorate of Defense Trade Controls
- International Traffic in Arms Regulations
תמונה מאת aleksandarlittlewolf ב- Freepik